Rutina mea de dimineață – obiceiuri sănătoase care mă ajută să am o zi productivă

De când mă știu am funcționat mai bine cu un program clar si cu o cât mai bună organizare. Am făcut asta la locul de muncă, acasă, în construirea proiectelor personale, oriunde am simțit nevoia unei structuri cât mai clare. Și nici diminețile mele nu fac excepție de la regulă. 

De cam jumătate de an mi-am construit o serie de obiceiuri care mă ajută să am grijă mai ales de emoțiile și gândurile mele, de sănătatea mea, dar mă și determină să fiu productivă și creativă pe parcursul zilei. Poate pentru tine pot părea multe lucruri de bifat, dar eu am nevoie de toate acestea pentru a-mi ține anxietatea și fricile sub control. Cu ajutorul acestor exerciții am și înțeles mai bine ce emoții resimt cel mai des. Care este cauza lor și ce pot face pentru a mă ajuta în astfel de situații. Dacă ai aceleași dificultăți precum mine, îți recomand să îți acorzi mai mult timp dimineața. Deși pare că îți ia mult din timp, de fapt îți oferă mai mult pentru că vei putea să fii mai productivă și relaxată după ce urmezi toate aceste obiceiuri. 

Am ajuns la această rutină experimentând multe variante și e ceea ce mă ajută cel mai mult în acest moment. Iată ce fac eu:

Beau un pahar cu apă dimineața

Seara, înainte să mă pregătesc de somn, îmi las un pahar cu apă lângă pat și a doua zi de dimineață primul lucru pe care îl fac este să mă hidratez. Este un obicei benefic pentru sănătate, dar mă și ajută să îmi amintesc că este important să mă hidratez, lucru de care uit destul de frecvent. 

10 minute de liniște pentru meditație

De obicei mă trezesc cu foarte multe gânduri și îmi este greu să mă concentrez. Uneori mă ajută pentru că îmi vin tot felul de idei, dar de cele mai multe ori mă confrunt cu tot felul de îngrijorări și gânduri care mă încarcă mental. De aceea, este foarte important să aleg o meditație ghidată potrivită pentru obiectivele mele din acea zi sau potrivită pentru emoțiile și gândurile de moment. Dacă am o stare bună, aleg meditații mai scurte de 10-15 minute pentru creativitate, concentrare, găsire de răspunsuri. În schimb, dacă mă confrunt cu emoții puternice, optez pentru meditații mai lungi, de 30, 40, 50 de minute, pentru self love, inner child, vindecare traume, gândire pozitivă etc. 

Îmi scriu gândurile într-un jurnal 

După ce mă ocup de igiena personală și rutina de skincare, încep să scriu în jurnal despre gândurile și emoțiile mele. Am avut o perioadă în care îmi setasem un target de trei pagini, dar acum scriu pur și simplu ce și cât simt. De regulă, scriu între o pagină și trei pagini. Îmi exprim și recunoștința și notez tot ceea ce îmi aduce bucurie în acea zi, de la lucruri mari, până la lucruri mărunte. Eu notez suplimentar și un jurnal alimentar, cu ceea ce mănânc în acea zi, pentru că la mine dieta e strâns corelată cu emoțiile si gândurile mele. Este un lucru la care lucrez constant și recent am adoptat această metodă. 

Îmi creez un planning al zilei, cu sarcini clare

Îmi place să mă răsfăț dimineața cu un mic dejun delicios și copios. Pentru că îmi aduce atât de multă bucurie, am început să îmi notez sarcinile zilei în timp ce mănânc sau imediat după ce mănânc pentru că vreau să asociez acea bucurie cu tot ceea ce îmi propun eu pentru ziua în curs. Este un truc care mă ajută să asociez faptul că a fi organizată și productivă vine la pachet cu mici momente de răsfăț. Pe lista mea de sarcini sunt incluse chiar și activități simple ca rutina de igienă de dimineață sau notatul cheltuielilor din ziua anterioară. 

Citesc zilnic pentru concentrare și creativitate

Anul trecut am început sa îmi notez tot ceea ce citesc în Goodreads. La final de an am constatat că am reușit să citesc doar 6 cărți și încă cine știe câte pe jumătate sau chiar mai mult. Am fost destul de tristă pentru că eu iubesc să citesc și am luat măsuri. Am ajuns deja la a patra carte anul acesta pentru că mi-am format obiceiul de a citi dimineața între 10 și 50 de pagini. Stabilesc cât citesc în funcție de timpul pe care îl am la dispoziție și de modul în care e structurată cartea. Și foarte important, am început să citesc toate cărțile pe care nu am reușit sa le termin de ceva timp. Cititul mă ajută să fiu creativă și să mă concentrez mai bine și mai nou este și un exercițiu de disciplină. 

Ies din casă și fac mișcare

Nu mi-a plăcut niciodată să fac sport și nici să ies prea mult din casă. Sincer, mi-aș fi dorit să am o fire mai activă, din acest punct de vedere. Nu mă mândresc cu asta, dar nici să ascund realitatea nu m-ar ajuta prea mult. Poate pentru tine sună simplu să ieși din casă, dar pentru mine este din ce în ce mai dificil după ce am stat izolată atât de mult în contextul pandemic. Cred că am dezvoltat un soi de anxietate socială și nu sunt foarte încântată când sunt nevoită să interacționez cu oameni. Așa că mi-am propus să depun efort și să ies zilnic la o plimbare, fie ea chiar și în jurul locuinței mele. Mă ajută să am o stare de spirit mai bună și fac și puțină mișcare. 

Sunt curioasă cum arată și rutina ta de dimineață si cum te ajută ea. Scrie-mi în comentarii.