Ecopsihologie: modul în care timpul în natură îți diminuează stresul și anxietatea

Am simțit să scriu despre acest subiect pentru că multe persoane petrec mare parte din timp la birou și apoi în casă, deconectați de la natură, și resimt din plin anxietate, stres, burnout. Realitatea este că timpul pentru noi este din ce în ce mai redus și la fel și spațiile verzi în care să ne putem lua o pauză de la toată agitația.

Din 2018 până în 2021 m-am confruntat cu ore nesfârșite la birou și apoi cu presiunea de a face și alte lucruri după program și a avea grijă și de casă. Am ajuns la epuizare completă, m-am deconectat de la mine și nu mai reușeam să mă motivez să fac nimic. Unul dintre lucrurile care m-au ajutat să mă pun înapoi pe picioare au fost plimbările, mai ales în parcuri și natură. Am descoperit ulterior că numeroase cercetări indică faptul că timpul petrecut în natură ne ajută să avem grijă de sănătatea mentală, emoțională și spirituală. Acest lucru a fost valabil și în cazul meu, mai ales că am tendința să mă izolez în casă și să îmi caut confortul în intimitate și nu a fost chiar la prima mână să aleg „baia de natură” sau cum mai este ea numită „baia de pădure”.

Ce este baia de pădure?

Baia de pădure sau de natură, cum îi spun eu, presupune să ne petrecem timp în natură și să ne concentrăm pe tot ceea ce simțim în momentul prezent, să ne bucurăm de sunete, mirosuri, texturi, culori și să uităm de gândurile negative, de griji și suferință, preț de câteva momente. Atunci când merg în parc obișnuiesc să admir copacii, florile, îmi place să văd cum licăre soarele printre frunze și cum se mișcă ramurile atunci când adie vântul. Trilul păsărilor, iarba moale, aerul curat, briza răcoroasă, nuanțele de verde, jocul de lumini, totul mă ajută să îmi relaxez mintea și să mă liniștesc. Este ca o meditație activă pe care mi-o dăruiesc ori de câte ori am ocazia. 

15 beneficiile ale timpului petrecut în natură pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională

Printre beneficiile mentale și emoționale pe care le-am resimțit eu de-a lungul timpului sunt:

  • Stare de bine generală, calm, relaxare
  • Reducerea stresului și a anxietății
  • Diminuarea stărilor depresive episodice
  • Îmbunătățirea atenției și a memoriei
  • Creșterea capacității de concentrare
  • Inducerea unei stări creative
  • Diminuarea senzației de singurătate și izolare
  • Îmbunătățeste stima de sine și încrederea în sine

Toate aceste beneficii apar pentru că ne crește nivelul de endorfine și producția de dopamină, hormoni ce induc starea de fericire. De asemenea, ne scade și nivelul de cortizon, hormonul stresului. 

Alte beneficii pentru sănătatea fizică:

  • Scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și hipertensiunea arterială
  • Combate obezitatea și ajută să fii mai activ
  • Crește imunitatea
  • Crește nivelul de Vitamina D
  • Reglează somnul
  • Determină niveluri mai scăzute de inflamație în organism
  • Reduce riscul de a dezvolta miopie mai târziu în viață

Cum să te bucuri de natură?

  1. Încearcă să renunți la tehnologie preț de câteva momente și sa te concentrezi pe ceea ce este în jurul tău
  2. Nu te mai gândi la nimic și observă-ți simțurile, trăiește momentul prezent
  3. Asigură-te că te simți în siguranță și în companie plăcută
  4. Mută-ți activitățile în natură: poți încerca picnicuri, plimbat cu bicicleta, meditație, yoga sau pilates în aer liber, citit, scris, desenat, fotografie etc.
  5. Descoperă un parc diferit în fiecare săptămână sau organizează măcar o escapadă în natură măcar o dată pe lună
  6. Îmbrățișează copacii, bucură-te de sunete și mirosuri, joacă-te cu câinii, caută inspirație și fă din această ieșire un motiv de bucurie. Pemite-ți să fii copil, să te simți liberă de grijile de adult.

Cât timp e recomandat să petrecem în natură 

Un studiu publicat în 2019 în Scientific Report (echipa condusă de Mathew White de la Centrul European pentru Mediu și Sănătate Umană de la Universitatea din Exeter) a analizat efectele timpului petrecut în natură asupra stării de sănătate și cât timp este necesar pentru a beneficia pe deplin de efectele sale. În cercetare au fost incluse 20.000 de persoane din Marea Britanie și au fost chestionate cu privire la timpul pe care l-au petrecut în natură în ultima săptămână. A fost analizată și starea lor generală de bine.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care petreceau cel puțin 120 de minute pe săptămână în natură, fie toate deodată, fie împărțite pe mai multe vizite, au resimțit o stare fizică și mentală mai bună, în comparație cu persoanele care nu petreceau suficient timp în natură.

Nature Deficit Disorder – Tulburarea de Deficit de Natură

Studiile recente se concentrează nu atât pe efectele deconectării de la ciclul vieții, ci pe ceea ce se câștigă printr-o mai mare expunere la medii naturale, inclusiv natura din apropiere de centrele urbane.

Reversul medaliei se numește Nature Deficit Disorder. Termenul a fost introdus în 2005 odată cu publicarea „Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder” scrisă de Richard Louv. Dovezile științifice sugerează că tulburarea de deficit de natură contribuie la o desensibilizare a simțurilor, dificultăți de atenție, condiții de obezitate și rate mai mari de boli emoționale și fizice.

Este clar că timpul în natură nu este doar o activitate plăcută, ci o necesitate pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională. 

Recomandări lectură

Locurile mele preferate, unde petrec timp în natură