VITAMINA C în rutina de îngrijire a pielii: ten luminos, ferm și fără riduri la 30 de ani 

Ce este vitamina C și cum funcționează în rutina de îngrijire a pielii

Cănd mă gândesc la Vitamina C îmi vine în minte că se regăsește în mod natural în fructe, mai ales citrice, dar și în legume. Ca beneficii este o vitamină ce ne ajută cu producția de colagen și are protecție antioxidantă. Un alt aspect de știut este că vitamina C în cea mai pură formă a sa este cunoscută ca Ascorbic Acid sau L-Ascorbic Acid.

Prima întrebare pe care mi-am notat-o când am început acest articol este cum anume acționează vitamina C la nivelul tenului. Am aflat că are legătură cu elastina și colagenul, două proteine care se află în stratul pielii numit derm și conferă structură pielii noastre. Mai exact, elastina menține pielea fermă și elastică, iar colagenul menține celulele legate. Vitamina C interacționează cu aminoacizii din celulele de colagen și adaugă hidrogen și oxigen pentru a stimula producția de colagen. Astfel vitamina C este ca un booster care ne regenerează pielea și ne dă un aspect luminos și sănătos. E important să adaug că serumurile ce conțin și acid ferulic și vitamina E tind să fie mai eficiente pentru că stabilizează vitamina C.

Tipuri de vitamina C

Vitamina C poate fi găsită în forma sa pură sau în formule derivate.

Vitamina C în cea mai pură formă a sa este cunoscută ca Ascorbic Acid sau L-Ascorbic Acid. Este forma pe care corpul nostru o recunoaște și o utilizează imediat. Partea mai puțin plăcută este că în formă pură este instabilă în interacțiunea cu lumina, căldura și aerul. Vitamina C va oxida, își va schimba culoarea și consistența în prezența acestor factori de mediu și astfel își va pierde din eficiență. Ascorbic Acid sau L-Ascorbic Acid poate determina iritații din cauza concentrației mari de produs și de aceea nu este recomandat pentru tenul gras cu tendință acneică și pentru tenul sensibil.

Derivații de Vitamina C sunt forme mai stabile de vitamina C care sunt absorbite de corp și transformate mai departe în acid ascorbic. E cam ca la povestea cu retinolul și acidul retinoic. Derivații de Vitamina C sunt potriviți mai ales pentru personale cu ten sensibil sau pentru cele care introduc pentru prima dată acest ingredient în rutina lor de skincare. Acești derivați de vitamina C pot fi formulați în apă sau ulei și poți alege formula care se potrivește mai bine tipului tău de ten.

În prezent, cei mai utilizați derivati de vitamina C sunt: 

  • THD sau Tetrahexyldecyl Ascorbate – gold standard form, oil-soluble, potrivit pentru tenul uscat, tenul sensibil sau tenul hiperpigmentat
  • SAP sau Sodium Ascorbyl Phosphate – potrivit pentru tenul gras cu tendință acneică
  • MAP sau Magnesium Ascorbyl Phosphate – water-soluble, potrivit pentru tenul gras și pori înfundați
  • Ascorbyl Glucoside – water-soluble, asociat cu vitamina B și niacinamide pentru rezultate optime, potrivit pentru tenul sensibil
  • Ascorbyl Palmitate – medicii dermatologi nu consideră acest derivat ca fiind eficient și nu îl recomandă

Beneficii vitamina C

Vitamina C este o protecție împotriva radicalilor liberi și a razelor UV, dar și a poluării datorită conținutului mare de antioxidanți și ajută pielea să producă elastin și colagen. Prin urmare:

  • sporește luminozitatea pielii
  • netezește textura pielii
  • efect anti-aging
  • diminuează semnele îmbătrânirii precum liniile fine, ridurile și petele pigmentare

Cum se păstrează vitamina C

Acidul L-ascorbic este un ingredient instabil, iar asta înseamnă că poate oxida atunci când este expus la lumină, aer sau căldură și își poate pierde, astfel, din eficiență. Depozitați serumurile cu acid L-ascorbic într-un alt loc decât dulăpiorul din baie, preferabil într-o zonă lipsită de umiditate.

De asemenea serumurile cu acid L-ascorbic se păstrează mai bine în recipiente cu nuanță închisă sau de culoarea chihlimbarului, care le pot proteja formula de lumină.

Cum să încorporezi vitamina C în rutina de skincare

Începe prin a alege o formă de vitamina C cu o concentrație mai mică pentru a evita iritațiile. Poți opta pentru un derivat de vitamina C dintre cei menționați în articol. Apoi crește treptat concentrația de vitamina C de la 5% până la 20%. Peste 20% concentrație de vitamina C nu prezintă beneficii suplimentare pentu pielea ta și te expui mai degrabă riscului de iritații ale tenului.

Eu aplic vitamina C dimineața pentru că luptă împotriva radicalilor liberi și mă protejează împotriva razelor UV, dar și pentru că seara folosesc retinal. E important ca pe timpul zilei să aplici și SPF 50. Dacă nu folosești retinol, se poate aplica și seara, atunci când pielea se regenerează, pentru un plus de luminozitate și rejuvenare. Ziua protejează pielea, noaptea repară pielea.

În cât timp se văd efectele benefice ale vitaminei C

Eu am observat după aproximativ două săptămâni de utilizare, dar uneori poate dura și patru săptămâni pentru a vedea primele beneficii ale vitaminei C în rutina de îngrijire a pielii. Vei observa efectele benefice pe deplin precum un ten mai ferm și elastic în aproximativ trei luni de utilizare constantă. 

Recomandări serumuri cu vitamina C