Până la 25 de ani nu am dat așa mare importanță îngrijirii pielii. Foloseam demachiant, cremă de față și cleansere destul de agresive cu tenul. Și da, nu foloseam un SPF, în afară de situațiile în care eram la plajă. Thank God că mă demachiam cu religiozitate și oricum nu mă machiam așa mult și des. Lipsa mea de interes pentru subiect a cam încetat atunci când am citit despre cum începem să îmbătrânim după 25 de ani deoarece colagenul începe să scadă. 25 era vârsta mea de apogeu și știam că de acolo era responsabilitatea mea să am un ten cât mai îngrijit și tânăr. Și așa am început să mă documentez și să învăț din ce în ce mai multe despre subiect.
Nu am studii și nici pregătirea necesară să fac recomandări, dar pot spune că am învățat câteva lucruri de bază despre skincare pe care ți le pot povesti și ție.
6 pași pentru îngrijirea corectă a tenului
Dacă ești cum eram eu la început, probabil te simți copleșită de varietatea de produse existente pe piață, tot felul de serumuri cu denumiri complicate, AHA, BHA, niacinamide, vitamina C, tonere, fiole, creme, spray-uri… Nu e chiar atât de complicat pe cât pare. Sau cel puțin nu va mai fi. E nevoie doar să îți acorzi timp și pentru început să înveți cei 6 pași pe care trebuie să îi urmezi dimineața și seara indiferent de tipul tău de ten pentru îngrijirea corectă a tenului.
- Demachierea și curățarea tenului


Primul pas pe care îl urmez este demachierea. Atenție, mă demachiez chiar dacă nu am purtat machiaj pe durata zilei. Eu urmez acest pas doar seara pentru îndepărtarea impurităților de pe piele, a transpirației și excesului de sebum.
După ce mă demachiez, folosesc un gel de curățare a feței sau o spumă de tip cleanser. Pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, excesul de sebum și impuritățile curățarea este necesară atât dimineața, cât și seara. Dacă nu respect acest pas, îmi pot bloca porii și mă confrunt cu acnee.
2. Folosirea unui toner

Pe tenul curățat cu un cleanser aplic un toner. Tonerul calmează pielea, minimizează porii și previne apariția excesului de sebum. Eu am grijă ca tonerul să fie unul hidratant, mai ales că el are și rolul de a pregăti pielea pentru următoarele produse ce vor fi utilizate în ritualul de îngrijire a pielii. Pentru aplicarea produsului se folosesc dischete demachiante.
3. Exfolierea tenului

Exfolierea favorizează regenerarea pielii și previne apariția acneei. Pentru mine este suficient să mă exfoliez o dată de săptămână pentru că am ten uscat, dar dacă ai ten gras o poți face și de două ori pe săptămână. Atenție la ce fel de exfolianți alegi, evită produsele cu acele granule sau soluțiile naturale agresive cu tenul tău. Am făcut și eu această greșeală. Sunt recomandați acizii AHA ( acidul glicolic, acidul mandelic, acidul lactic, acidul tartaric sau acidul citric) și acidul BHA (acid salicilic). Eu folosesc acid salicilic atunci când mă confrunt cu acnee și AHA acids 30% (acid citric) o dată pe săptămână.
4. Aplicarea unui serum

După toner și, la nevoie, exfoliere, folosesc un serum. Eu prefer să le separ pentru că unele dintre ele nu merg alăturate precum Vitamina C cu retinol și pentru că am și tenul destul de sensibil.
Vei învăța în timp despre serumuri, voi continua și eu seria #learnskincare și voi povesti despre fiecare dintre cele pe care le folosesc. Esențial să știi este că există serumuri concepute pentru probleme specifice ale tenului. Eu folosesc acid hialuronic pentru hidratare, vitamina C pentru luminozitate și pentru prevenirea apariției ridurilor și curând voi adăuga și retinolul care previne apariția ridurilor. Este important să știi că după serumuri ca vitamina C, retinol, acizi, exfoliați e necesar să aplici SPF.
5. Hidratarea




Etapa mea preferată este hidratarea. E ca atunci când beau primul pahar de apă dimineața, simt cum pielea prinde parcă viață și prospețime. Aștept ca serumul să fie complet absorbit în piele și aplic o cremă de ochi de la Avene și o cremă de față cu acid hialuronic și ceramide de la CeraVe. Astfel îmi sigilez substanțele active din serum și mă asigur că am pielea cât mai hidratată. Dimineața prefer o textură lejeră, dar sunt în căutarea unei creme intens hidratante pentru seara, mai ales în sezonul rece. Mă gândesc să introduc clasicul Kiehl’s Ultra Facial Cream, mai ales că voi folosi și retinol despre care am înțeles că usucă tenul.
6. Utilizarea unui factor de protecție solară


Sunt sigură că a ajuns această informație la tine, dar țin neapărat să o repet și eu aici. Factorul de protecție solară se aplică indiferent de sezon. Acesta protejează pielea de razele soarelui UVB și UVA, responsabile de apariția liniilor și a ridurilor fine și a petelor pigmentare. Eu aplic SPF 30 în sezonul rece și SPF 50 în sezonul cald. Folosesc în mare parte SPF-uri de la Avene ( le recomand și pe cele de la La Roche-Posay ) și aplic și peste machiaj spray cu SPF50 de la Altruist. Am un spray mereu la îndemână, mai ales că SPF-ul se aplică la două ore pentru a te asigura că ai protecție pe termen lung.
Sunt curioasă cum arată rutina ta de îngrijire a pielii și ce produse preferate ai!