Pentru mine rutina de dimineață este esențială pentru a putea să reușesc să fiu productivă. E ca un start fără de care nu mă simt echilibrată. În zilele în care nu reușesc să urmez acest program, cu puține variații, nu sunt productivă și mă cuprind anxietatea și stările depresive.
Dintotdeauna am reușit cu greu să fiu productivă în prima parte a zilei. Cam după ora 14.00 încep eu să am tot felul de idei și dispoziție pentru a le face să devină realitate. Tocmai de aceea, prima parte a zilei, până pe la 11.00, este dedicată integral activităților care să mă ajute să am o stare de bine. Poate pentru tine pare foarte mult timp, dar eu vin după o perioadă de burnout în care nu reușeam să fac mai nimic pentru mine, după ani de muncă în care nu am avut timpul necesar să mă cunosc și să fac din mine o prioritate. A fost nevoie de luni în șir de încercări până am descoperit ce rutină mi se potrivește cel mai bine și ce mă ajută să pot să am o stare de bine emoțională și să fiu productivă. De aceea, ceea ce vezi la mine nu este o rețetă pe care să o urmezi, ci mai degrabă o sursă de inspirație pentru tine, un punct de plecare.
7.00 AM – Dorm 8 ore
Somnul este esențial pentru mine, ca pentru noi toți. Dacă nu dorm 8-9 ore, mă confrunt cu foame excesivă, cu nevoia de a consuma mai ales carbohidrați și dulce, energie generală scăzută și cu o stare de spirit depresivă și negativistă. Nevoia mea de odihnă s-a accentuat în ultima vreme, după ce vreme de mult timp m-am confruntat cu apnee, somn neodihnitor, insomnii, coșmaruri sau atacuri de panică.
Studiile arată ca deficiența de somn îngreunează procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emoțiilor și a comportamentului, dar și capacitatea de a face față schimbărilor. Ne confruntăm cu modificări ale dispoziției, putem fi triști sau deprimați sau lipsiți de motivație. Deprivarea cronică de somn poate duce la tulburări de dispoziție pe termen lung, cum ar fi depresia si anxietatea. Un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare și ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai creativi.
7.10 AM – Fac patul
Un amiralul al armatei americane William H. McRaven spune că dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi prin a-ți face singur patul zilnic. Deși pare cel mai banal lucru, să fac patul dimineața este ca un start bun. O zi productivă începe de la lucrurile mici, iar a avea ordine și aer curat în dormitor este pentru mine prima sarcină a zilei. Chiar și un lucru atât de simplu îmi crește încrederea în mine și mă motivează să trec la următorul lucru de pe listă.
7.15 AM – Beau apă
După ce mă trezesc, am grijă să merg în bucătărie și să beau un pahar cu apă. Nu e ceva ce plănuiesc să fac, ci simt nevoia. Mai ales că în timpul nopții organismul curăță toxinele din corp și când beau apă dimineața pe stomacul gol elimin aceste toxine dăunătoare. În plus, știu că apa pe stomacul gol îmi crește rata metabolismului cu cel puțin 24% și îmi îmbunătățește activitatea sistemului digestiv. Nu am dovada clară că îmi crește rata metabolică, dar observ că am mai multă energie și mă simt mai hidratată.
7.20 AM – Mă ocup de igiena personală
Dușul este pentru mine mai mult un ritual, deși cel de dimineață se desfășoară pe repede înainte. Îmi place să am întotdeauna mai multe geluri de duș cu mirosuri florale și fructate pentru un plus de bucurie și am grijă să am mereu și un gel pentru îngrijire intimă de la Saforelle sau Lactacyd. Sunt atentă și la ce produse aleg – folosesc pastă de dinți Himalaya și deodorante de la Dove sau Borotalco fără aluminiu. Gelurile de duș sunt sigurele excepții, îmi plac prea mult parfumurile din ele și îmi aduc multă bucurie zilnic, de aceea nu renunț la asta de cele mai multe ori.
7.45 AM – Am grijă de piele
Mai are rost să vorbesc despre cât de importantă este o rutină de îngrijire a pielii? Mai ales că după 25 de ani colagenul începe să scadă și procesul de îmbătrânire începe să aibă un cuvânt de spus. Eu am un ten uscat și nu îmi imaginez cum aș putea să stau cu tenul ca o scoarță de copac și să mă mai și pot concentra la orice altceva. Nu, nu e o opțiune. Dimineața folosesc mereu un gel de curățare, apă termală peste care aplic acid hialuronic, cremă de ochi și cremă de față cu ceramide și acid hialuronic și la final spf 50.
8.00 AM – Meditez
Meditația e prezentă în viața mea de prin adolescență, m-a ajutat în multe contexte de-a lungul timpului. Nu reușesc să meditez zilnic, dar de cele mai multe ori am 10 minute pe zi (măcar) pentru doza mea de liniște și claritate. Știi deja probabil câte beneficii are această practică. Pentru mine este esențială pentru echilibrul emoțional. Așa îmi stăpânesc anxietatea și stările depresive, așa îmi recapăt claritatea în gândire și dorința de a fi creativă, așa simt recunoștință și optimism, așa scot la suprafață traume neevidente și suferințe ascunse. Uneori plâng, alteori râd. Uneori e profund, alteori nu am răbdare. Uneori doare, alteori alină. Uneori ajută, alteori nu. E un prieten de nădejde care mă va însoți toată viața.
8.10 AM – Scriu în jurnal
Scrisul în jurnal a avut multe forme de-a lungul timpului pentru mine. În adolescență îmi mărturiseam iubirile și durerile și rupeam foile, scriam poezii și scrisori pline de emoție. În ultimii ani a fost un șir nesfârșit de pagini în care îmi descărcam toate trăirile, pagini fără deadline cu realități nevindecate. De câteva luni e despre a învăța să îmi identific emoțiile, despre a-mi stăpâni anxietatea prin scrisul gândurilor, despre a învăța despre optimism și recunoștință, despre a disocia mâncarea de emoții, despre a fi responsabilă financiar și a investi în ce merită. În viața mea exista multe tipuri de jurnal – un jurnal al emoțiilor, unul al gândurilor, unul al recunoștintei, dar și un jurnal alimentar și unul financiar. Probabil de aceea am și acumulat un raft cu agende cu valoare inestimabilă în evoluția mea ca om.
8.40 AM – Pregătesc micul dejun
Micul dejun este masa mea preferată din zi. Iubesc smoothie-urile, toast-urile, poridge-ul, iaurturile, omletele de tot felul și lista poate continua. Micul meu dejun este întotdeauna sănătos, ceea ce nu pot mărturisi și despre prânz și mai ales despre cină. Am grijă să includă proteine, fibre și vitamine de fiecare dată. Un mic dejun plin de nutrienți îmi dă energie și mă ajută să mă concentrez mai bine, mai ales în zilele în care am de creat conținut dimineața. Atunci când nu iau micul dejun tind să fiu anxioasă și obosită, dar și foarte înfometată pe tot parcursul zilei și cu poftă de faimosul „ceva bun”, adică carbohidrați și zahăr. Nu prea pot indica prea multe zile din calendar în care am sărit peste micul dejun. Poate în cele în care am mâncat prea mult cu o zi înainte, tot din cauză că nu mâncasem micul dejun. Toate se leagă.
9.00 AM – Citesc
Anul trecut am observat că am reușit să citesc doar 6 cărți și mi-am propus ca anul acesta să citesc măcar dublu. Deși în ultimele 2 luni am citit exponențial mai puțin, pot spune că cititul e parte din rutina mea mare parte din an. Sunt multe beneficiile cititului, dar senzația pe care o am eu când citesc, mai ales beletristică, este ceva specific. De fiecare dată când încep să mă cufund în poveste mă simt din nou copilul idealist care visa la o viață frumoasă, mă simt liberă, inocentă, fericită. Această stare îmi rămâne ore în șir după ce închid o carte și parcă întregul meu comportament este creionat de acea stare și de emoțiile pe care le preiau din carte. E ca și cum pot trăi o nouă viață cu fiecare carte pe care o deschid. E un sentiment atât de special de care nu m-aș despărți niciodată.
10.00 AM – Îmi planific ziua
Nu știu cum e în cazul tău, dar eu simt că nu am claritate și liniște până nu îmi notez ceea ce am de făcut într-o zi. Încep prin a-mi face o listă cu lucruri pe care îmi doresc să le realizez într-o săptămână și apa le repartizez pe zile. Am învățat din propriile greșeli cum planning-ul îmi poate crește încrederea în mine, atunci când e făcut realist, dar și cu îmi scade încrederea în mine, atunci când îmi propun prea multe lucruri. Am învățat să îmi las timp liber seara și să fiu mai flexibilă atunci când nu pot respecta întocmai lista de dimineață. Planificarea m-a ajutat să lucrez mai conștient și organizat la visurile mele, să îmi asum responsabilitatea și să productivă. Planificarea e prima lecție despre ce înseamnă de fapt succesul – muncă și perseverență, motivație și viziune.
10.15 AM – Merg la o plimbare
Am grijă să ies de cât mai multe ori la o plimbare în parc sau chiar prin oraș. Contactul cu natura și cu oamenii mă ajută să mă încarc și să simt recunoștință. Nu pot sta prea mult între betoane, fără să mă simt afectată. Am nevoie de verde, de copaci, de copii, de câini și pisici, de cafenele, de clădiri vechi, de mișcare, de aer, de perspectivă. Cel puțin 120 de minute pe săptămână în natură, fie toate deodată, fie împărțite pe mai multe vizite, mă ajută să resimt o stare fizică și mentală mai bună.