De câteva luni mi-am creat o obișnuință zilnică din a completa un jurnal cu gândurile și emoțiile mele și a medita. Treptat, am început să observ cu mai multă claritate ceea ce simt și am început să mă întreb și de ce. Meditând am observat și cât de greu reușesc să mă relaxez și să am o minte limpede, fără îngrijorări care să îmi străbată permanent mintea. E cumva firesc în societatea în care trăim, în care depresia și problemele emoționale sunt mai prezente ca oricând.
Așa cum mulți ne confruntăm cu tot felul de probleme emoționale, și eu am de vindecat traume din copilărie care mă țin într-un cerc vicios al stărilor de apatie, tristețe și furie de pe la 15-16 ani așa, când am început eu să înțeleg ce mi se întâmplă. Am început să lucrez în a-mi ameliora simptomele de ani buni, dar niciodată nu am reușit să dedic suficient timp și efort pentru a începe un proces de vindecare care să aducă o schimbare substanțială la felul în care mă simt și mă percep. Ei bine, sunt cam 3 luni de când am mai mult timp liber la dispoziție și am luxul de a nu mă stresa, iar acest lucru a venit împreună cu o avalanșă de emoții care așteptau de ani de zile să iasă la suprafață. Deși sunt fericită și recunoscătoare cu ce am, mă simt deseori tristă, alteori simt furie, dar cel mai des simt emoții precum inferioritate, vulnerabilitate, totală depreciere în privința a ce fac și sunt, o stare generală de dezamăgire pentru tot ceea ce reprezint eu astăzi. Sigur, sunt conștientă rațional vorbind că lucrurile nu stau întocmai așa, dar realizez și că toate aceste emoții mă trag de umăr și mă cheamă să vindec monștrii trecutului și să fac cumva pace cu toate traumele din copilărie. Nu mă simt confortabil să povestesc prea mult din toate astea, dar crede-mă că a fost cu mult peste ce poate îndura un om, nu mai vorbim despre un copil.
De aceea, am ajuns să caut mai mult informații despre încrederea în mine și cum pot face să o îmbunătățesc. Citind despre asta am aflat că există o diferență între încrederea în sine și stima de sine. Deși mai citisem în trecut despre asta, cred că abia acum am înțeles pe deplin importanța acestei diferențe. Nu înțelegeam de ce deși sunt complet funcțională, am încredere că pot face lucruri bune și că o să reușesc să îmi îndeplinesc visurile, tot nu mă simt bine cu mine și am sentimente negative în ceea ce mă privește. Este complet explicabil, am încredere în mine, dar nu am stimă de sine.
Diferența dintre încrederea în sine și stima de sine
Deși nu sunt un specialist, o să scriu aici o descriere a ce am înțeles eu că reprezintă fiecare.
Încrederea în sine (self confidence) – se referă la faptul că ai încredere că poți face lucruri acum pe baza experiențelor trecute, la a prevedea succesul unor acțiuni prezente și a acționa în consecință.
Stima de sine (self esteem) – Stima de sine implică ceea ce eu cred și simt despre mine, nu ceea ce cred sau simt ceilalți în legătură cu mine. Ea este compusă din două concepte: auto-eficacitate (self efficacy) și respectul de sine (self respect).
Auto- eficacitate (self efficacy) – se referă la încrederea generală că vei putea face față viitoarelor provocări ale vieții.
Respectul de sine (self respect) – se referă la certitudinea că meriți să fii fericită și că nu meriți să suferi, dar și la a conștientiza valoarea ta ca om.
Dacă ar trebui să definim pe scurt aceste concepte, ar fi așa:
- Încredere în sine – Eu pot
- Auto-eficacitate – Eu voi
- Respect de sine – Eu sunt
Completează mai departe cu ceea ce poți, îți dorești și reprezinți și vei face clar diferența.
De asemenea, îți recomand să acorzi un punctaj fiecărui aspect de la 1 la 5 și așa îți va fi mai ușor să înțelegi unde mai ai de lucrat. Eu mai am mult de lucrat la self respect.
Cum se manifestă lipsa de stima de sine și ce poți face pentru a crește stima de sine
În cazul meu, stima de sine scăzută se manifestă, la modul general, în două moduri.
- Trăiesc un cerc vicios de emoții și gânduri, care determină comportamente, acțiuni și mai departe obișnuințe. Practic, gândurile negative îmi scad nivelul de energie generală și îmi dau o stare proastă, ceea ce mă determină să nu am grijă de mine. Atunci când văd că nu am grijă de mine și nu trăiesc viața care m-ar reprezenta trăiesc în cerc aceleași emoții și gânduri negative despre mine. Este un cerc care se auto-reproduce la infinit. Soluția? E necesar să începem să avem grijă de noi, să facem acele exerciții, să mâncăm sănătos, să începem acel proiect, și în general să ne acordăm nouă și dorințelor noastre mai multă atenție. Atunci când reapar acele gânduri este esențial să nu ne lăsăm să ne atragă din nou în același cerc vicios autodistructiv.
- Mă confrunt cu disonanță cognitivă la ordinea zilei. Disonanţa cognitivă este o stare de tensiune care apare ori de câte ori o persoană are în acelaşi timp două opinii care nu numai că nu se susţin una pe alta, dar se exclud. În cazul meu rațiunea e în plin război cu emoțiile și sunt destul de disociate. Ceea ce percep rațional și îmi tot repet pentru a-mi păstra o stare bună este imediat contrazis de emoțiile negative care mă copleșesc poate atunci când sunt tristă, obosită, dezamăgită etc. Soluția? Eu meditez și scriu în jurnal. Atunci când mă trezesc și am multă energie aleg să fac o meditație ghidată despre stima de sine, iubirea de sine, acceptarea de sine. Asta mă ajută să îmi programez mintea și să îmi manageriez emoțiile și gândurile de peste zi. Practic, meditația mă ajută să conștientizez gândurile și să le reformulez într-un mod constructiv. Mai târziu în zi îmi scriu și gândurile într-un jurnal. Asta m-a ajutat să conștientizez ceea ce simt, mai ales în momentele în care mă simt copleșită și meditația nu mai funcționează pentru că nu reușesc să îmi adun gândurile.
Cum să îți construiești stima de sine
Am descoperit recent cartea de psihologie practică a lui Nathaniel Branden despre cei 6 stâlpi ai încrederii în sine care mi-a fost de mare ajutor să înțeleg cum anume îmi pot crește încrederea în sine. Plănuiesc să cumpăr cartea și revin cu un articol detaliat pe această temă.
Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine
- Practica unui trai CONȘTIENT. Să fii conștientă înseamnă să trăiești în prezent, să îți asculți activ gândurile și emoțiile, să trezești fiecare experiență cu toate simțurile, să faci diferența dintre ceea ce este o construcție mentală și fapte reale, să accepți ceea ce simți și să te lași să trăiești și să confrunți ce iese la suprafață din interior și în general să fii deschis la cunoaștere și schimbare.
- Practica ACCEPTĂRII propriei persoane. Este esențial să înțelegi că nu există perfecțiune și că fiecare defect personal este de fapt o manifestare a unicității tale și fiecare greșeală este un prilej de învățare, o lecție neîntâmplătoare.
- Practica propriei RESPONSABILITĂȚI. Victimizarea te va ține pe loc. Ești responsabilă pentru acțiunile tale, pentru îndeplinirea visurilor tale, pentru fericirea ta, pentru dezvoltarea ta ca om pe toate planurile. Această asumare a răspunderii presupune să tratezi cu mult mai multă seriozitate evoluția ta personală.
- Practica ASERTIVITĂȚII. Învață să materializezi în comunicare, interacțiune, acțiuni toate dorințele, nevoile, valorile și tot ceea ce te reprezintă. Acest lucru te va ajuta să fii autentică și implicit a manifesta ceea ce meriți, a arăta prin ceea ce exprimi respect de sine. Practic, vorbești și te simți conform convingerilor și sentimentelor tale interioare. Este o manieră de a construi o identitate sănătoasă, care să te reprezinte și să îți aducă succes și fericire.
- Practica unei vieți în care ți-ai stabilit SCOPURI. A trăi la voia întâmplării este un semn al stimei de sine scăzute. Conștientizează ce îți dorești de la viață și stabilește obiective care să derive din acest scop. Nu trăi după cum îți dictează societatea, ci modelează mediul în funcție de ceea ce îți dorești tu de la viață. O viață cu un sens clar îți va aduce claritate, liniște și energie să faci față provocărilor vieții. Îți recomand să citești cartea „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor Frankl pentru a înțelege mai bine cât de important este să ai un sens în viață bine stabilit.
- Practica INTEGRITĂȚII personale. Explicat pe scurt, integritatea se referă la avea o constanță între ceea ce ești, spui și faci. Convingerile și valorile tale trebuie să coincidă cu acțiunile și comportamentele tale pentru ați menține o stimă de sine crescută. De aceea te simți atât de bine de câte ori faci ceea ce ți-ai propus și te reprezintă.
Tu ai lucrat cu creșterea stimei de sine sau, dimpotrivă, ai o stimă de sine crescută?
Ar ajuta mult să ne povestești în comentarii ce faci pentru a te iubi și a avea încrederea că poți, vei face și ești.